Per bola naar Mars (advies aan Trump)

Dit verhaal is nog in bewerking!

De aanstaande vlucht naar onze meest interessante buurplaneet Mars, zoals door enkele grote landen opgezet, zal geen pretje worden. Minstens drie van deze reizigers zullen meer dan een jaar lang, dicht bij elkaar opgesloten zijn in een zeer kleine ruimte, zittend of zwevend in gewichtloze toestand en in de wetenschap dat dit een enkele reis zal zijn. Niet voor niets heeft de Amerikaanse president Donald Trump onlangs, nog in december 2017, besloten een budget beschikbaar te stellen om weer enkele Amerikanen voet op de maan te laten zetten. Van de geplande reis naar Mars is voorlopig afgezien.
Een Marsreis in gewichtloosheid, meer dan een jaar, veroorzaakt zeker botontkalking en verslapping van spieren. Ook de opsluiting bij zo’n lange reis naar Mars zal ernstige gevolgen hebben. De toekomstige ruimtevaarders reizen relatief langzaam, met ongeveer 40 000 km per uur, een snelheid die vergelijkbaar is met de eerste reizen naar de maan. Maar er is een gunstiger alternatief. Met twee om elkaar heen draaiende ballonnen kan dat veel beter. Zoals met een bola van de Zuid Amerikaanse gaucho’s, maar hier niet om stieren mee te vangen maar om Mars comfortabel te bereiken. Op die manier kan zonder veel extra energie de zwaartekracht op de bodem van iedere ballon in stand gehouden worden. Het kan met twee gewone heteluchtballonnen die we allemaal kennen. In deze twee om elkaar heen draaiende bollen, op een vloer in de vorm van een strak gespannen net in de grootste doorsnede van de bol. Op die manier kunnen de reizigers tijdens de vlucht op een vloer van 8000 m² wonen en er heel ontspannen op rondwandelen in gewone huiselijke kleding. Zij voelen dan de gewone aardse zwaartekracht als op aarde en ze zullen ook geen last krijgen ruimteziekte of botontkalking. Ook zullen ze zich minder opgesloten voelen.

Binnenkort kun je hier de voorlopige versie van het volledige artikel ‘Per bola naar Mars’ gratis downloaden.

Uitgebreidere ideeën over ruimtevaart en wat dat voor de mensen op aarde zou kunnen gaan betekenen lees je het boek ‘Heerwegen door Ruimte en Tijd ‘ (280 blz., ISBN 978 9492182 51 )

Bestel dit boek op: www.boekenbestellen.nl/boek/heerwegen-door-ruimte-en-tijd

Monus

januari 2018

Eén gedachte over “Per bola naar Mars (advies aan Trump)”

  1. Beste Monus,
    Deze bola lijkt mij inderdaad veel beter dan gewichtloos in een krappe capsule de reis naar Mars maken. Maar ik denk dat we toch iets zouden moeten verzinnen om weer te kunnen terugkeren naar de aarde, anders denk ik dat het te onaantrekkelijk wordt voor mensen om zich aan te melden voor deze reis naar Mars en lijkt mij de reis ook minder zinvol. Maar weinig mensen zullen graag vrijwillig de rest van hun leven doorbrengen in een ruimte niet groter dan de tropische kas van de Hortus Botanicus, omgeven door een kaal woestijnachtig landschap onder een immer heiig, roodbruinachtig gekleurd uitspansel.
    Het zou toch mogelijk moeten zijn de bola in een parkeerbaan rond de planeet achter te laten en met een aangekoppelde kleine lander naar het Marsoppervlak af te dalen. Zo’n lander kan worden uitgerust met raketmotoren om weer op te stijgen naar de parkeerbaan alwaar weer aangekoppeld wordt aan de bola voor de terugreis. Bij de aarde kun je de bola dan ook weer in een parkeerbaan plaatsen en met de lander afdalen. Deze oplossing lijkt op wat wordt beschreven in “Heerwegen door Ruimte en Tijd”. Ongetwijfeld zullen er hiervoor nog de nodige technische obstakels moeten worden overwonnen, maar het lijkt mij dat dit in een paar decennia wel te doen moet zijn. Of zie ik het nu allemaal te eenvoudig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *