Publicaties

Heerwegen door Ruimte en Tijd

Bestel dit boek via: www.boekenbestellen.nl/boek/heerwegen-door-ruimte-en-tijd

“Heerwegen door Ruimte en Tijd” is een klassiek en hard sci-fi verhaal. Fysici droomden er in de vorige eeuw al van hoe het zou zijn te kunnen reizen met lichtsnelheid. De tijd zou dan stil staan en elke afstand zou te overbruggen zijn. Jammer genoeg is het fysisch onmogelijk dit ooit te bereiken maar met verbeterde technieken zouden we er misschien dichtbij kunnen komen. De verkenningen door ruimte en tijd in dit boek spelen zich af in loop van de voortgaande geschiedenis, in een tijd waarin het technisch mogelijk geworden is om een koude fusie van waterstofkernen naar ijzerdeeltjes in stand te houden, met een gerichte fysieke reactie. Met deze techniek kan gedurende de gehele reis een eenparig versnelde voortgang van een ruimteschip in stand blijven. Daarmee blijft ook, binnen het ruimteschip, dezelfde zwaartekracht als op aarde bestaan. Bijkomende gunstige effecten zijn relativistische tijdverschijnselen die alleen bij zeer hoge snelheden een grote rol gaan spelen. De politiek op aarde wordt in die tijd aangestuurd door een grote en zelfstandig denkende kwantumcomputer. Deze machtige computer, het Blok, begiftigd met kunstmatige intelligentie, observeert al langere tijd een vreemd object in de ruimte en zoekt interstellaire communicatie. Het verhaal beschrijft ook de psychische problemen waarmee de ruimtevaarders te maken krijgen en de maatschappelijke veranderingen die zich daarbij op aarde voort gaan doen. De Verkenner wordt er op uitgestuurd en heeft bizarre ontmoetingen waarmee interstellaire communicatie waarschijnlijk wordt.

Dit boek is in eigen beheer uitgegeven, en kan bij Pumbo worden besteld op papier gedrukt, of als e-boek. Recensenten kunnen op aanvraag een gratis exemplaar toegestuurd krijgen.
Het boek beslaat 280 bladzijden. Prijs: gedrukt exemplaar € 19,00 ; e-boek € 5,95

ISBN 978 9492182 51

 


Sterrenvaart is onmogelijk

Het was een missie van het Apolloprogramma in 1969 die voor het eerst mensen op de Maan zette. De bemanning bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins. Onze maan staat op een afstand van ruim een lichtseconde van de aarde af. Het is het meest dichtbij staande hemellichaam waarop we rond kunnen stappen. Het was maar een kleine stap, zoals Neil Armstrong bij aankomst al zei. Onder sterrenvaart moeten we verstaan: het reizen door de ruimte naar planeten bij andere sterren dan de zon. Deze zogenaamde exoplaneten staan veel verder weg, op afstanden van vier of veel meer lichtjaren.
De stuwkracht van de grootste moderne raketten, die grote g-krachten opleveren, kan helaas maar enkele minuten in stand gehouden worden. Daarna gaat de boel met een eenparige snelheid voort als een stil vaartuig in een omloopbaan om een planeet of daarbuiten. Voor de bemanning wordt dan alles gewichtloos. Een reis naar Mars is een heel ander verhaal dan een reis naar de maan. Mars is een echte planeet en staat op lichtminuten afstand, al naar gelang de plaats in zijn omloop om de zon op dat moment.
De ruimtevaarders zullen reizen met een snelheid die goed vergelijkbaar is met de eerste reizen naar de maan. Bij een reis naar Mars ben je dan ook zeker een jaar onderweg.

Maar wat als de mens ooit een voortstuwingstechniek tot stand zou weten te brengen waarmee je met een continu versnelde beweging door de ruimte zou kunnen reizen, waarbij je, door die continue versnelling van 1 g, in het ruimteschip gewoon de aardse zwaartekracht zou voelen….

Binnenkort kun je hier het volledige artikel ‘Sterrenvaart is onmogelijk’ gratis downloaden.

Monus, december 2017