Terugblik: mijn jeugd in Beneden Leeuwen

Oorlog in de hoogbloei van mijn kinderjaren (verslag)

“Oorlog in de hoogbloei van mijn kinderjaren” is een verslag van een deel van de dingen die wij als kinderen meemaakten in de laatste oorlogsjaren. Wij woonden toen in de Brouwerstraat en in de Waterstraat, op de grens van de dorpen Beneden en Boven Leeuwen.
In mijn prille jeugd hoorde ik voor het eerst over oorlog toen eind 1939 de mobilisatie van het Nederlandse leger begon. Er zouden soldaten in onze straat gelegerd worden. Mijn moeder vond dat maar niks maar onze jonge hulp in de huishouding stond te juichen toen ze dat hoorde.
Op een mooie lentedag in mei, bijna op mijn zesde verjaardag, werden we al heel vroeg in de morgen gewekt door een geweldig geratel van karrenwielen in onze straat, tenminste dat dacht ik. Alle deuren stonden wijd open en mijn ouders waren buiten, wat ik nooit eerder zo meegemaakt had. Mijn moeder kwam even later naar binnen stormen en riep dat het oorlog was en dat de vliegtuigen schoten…

 

Binnenkort kun je hier het volledige artikel ‘Oorlog in de hoogbloei van mijn kinderjaren’ downloaden tegen een kleine vergoeding.

– – – – – – – – –

Meubelfabriek Van Gelder & van Os (fotoboek)

De meubelfabriek van Gelder & van Os is ontstaan in 1928 als vennootschap onder firma.
De oprichters waren:
Kees van Gelder, Theo’s zoon, (1898 – 1976)
Kees van Gelder, Willems zoon, (1896 – 1985)
Johan van Os (1904 – 1967)
Het bedrijf heeft 63 jaar bestaan; vanaf 1928 tot 1990.
Binnenkort kun je hier het complete fotoboek downloaden tegen een kleine vergoeding.

– – – – – – – – –

WW Eltinks Scheepsbouw (fotoboek)

Dit bedrijf kwam voort uit het oudere bedrijf van de gebroeders Harry en Wiel Eltink, die samen het in de oorlog verwoeste bedrijf en woonhuis vanuit het werkschip “Metallurgica” voortgezet hebben. Het werkschip lag bij de helling waar het ouderlijk huis en werkplaats stonden. Drie jaar is er na 1959 nog vanuit het werkschip aan de Dijk doorgewerkt onder leiding van Wiel Eltink.
In de daarop volgende 5 jaar is het bedrijf verplaatst naar een nieuwe constructiehal aan de Nijverheidstraat. Een groot deel van de parlevinkersboten die in Nederland in bedrijf geweest zijn, werden in dit bedrijf gebouwd. Het laatste volwassen project was een zware havensleepboot voor Duitse rekening.

Binnenkort kun je hier het complete fotoboek downloaden tegen een kleine vergoeding.

– – – – – – – – –

Monus